कुखुराको अण्डामा पाइने तत्वहरुः

अण्डा सम्भवत संसारकै सबैभन्दा पौष्टिक आहार हो । अन्य प्रोटिनका स्रोतहरुको तुलनामा कुखुराको अण्डा निकै सस्तो मुल्यमा संसारभरि उपलब्ध छ ।

थाहा पाइराखौः–
एउटा अण्डामा पाइने पौष्टिक तत्वहरुः
१) पानी                 ३८.५ ग्राम
२) शक्ति               ७८ किलो क्यां
३) प्रोटिन              ६.५ ग्राम
४) चिल्लो              ५.८ ग्राम
५) क्याल्सियम        २९ मिलि ग्राम
६) फस्फोरस         १०३ मिलि ग्राम
७) भिटामिन ए       ९८ माइक्रो ग्राम
८) भिटामिन डि      ०.९ माइक्रो ग्राम
९) भिटामिन ई        ०.५७ मिलि ग्राम
१०) भिटामिन बि      १ ०.०५ मिलि ग्राम
११) भिटामिन बि      २ ०.२४ मिलि ग्राम
१२) भिटामिन बि६    ०.०४ मिलि ग्राम
१३) भिटामिन बि१२   १.३ माइक्रो ग्राम
१४) अन्य खनिज तत्व


अण्डाको नियमित सेवनले हुने फाइदाहरुः
स्वास्थ्यका लागि अत्यावश्यक, पूर्ण पाचनशील, सन्तुलित, उच्च गुणूतरको प्रोटिन र एमिनो भण्डार अण्डा बालकदेखि वृद्धवृद्धासम्मका लागि उत्तम प्रोटिनको स्रोत हो ।

  • यसमा विद्यमान एनटि अक्सिडेन्टले बुढ्यौली र हर्ट एट्याक समेत रोक्न मद्दत गर्छ ।
  • आँखाको शक्ति बढ्ने र मोती बिन्दुको रोकथाम हुन्छ ।
  • प्रशस्त मात्रामा पाइने क्याल्सियम फस्फोरसबाट हड्डी र दाँत समेत मजबुत हुन्छन् ।
  • रक्त अल्पता (Anaemia) बाट बचाउँछ ।
  •  रोग प्रतिरोध क्षमता (Immuni Power), जानीपन (प्रजनन् क्षमता) र स्मरण शक्ति बढाउँछ ।
  • अधिक तौल (मोटोपना) घट्न गई स्लिम र फुर्तिलो बनाउन सहयोग गर्छ ।
  • अण्डाको सेवनबाट जीवन दीर्घायु हुने प्रमाणित भइसकेको छ ।

त्यसैले निममित अण्डा खाने गरौँ ।

स्रोतः FSA (Food Standards Agency, 2002), WHO Technical Report Series 935, Geneva

 

 

Article by